Home LAW/Streekpaden Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

NS-wandeling - Wouwse Plantage (2dg) 19 + 14km.

GPS
Routebeschrijving

Deze Wouwse Plantage is een 2-daagse NS-wandeling van station Bergen op Zoom naar station Heide (B).
Een grensoverschrijdende tweedaagse route, dus vergeet je paspoort niet!

1e etappe: Bergen op Zoom - Essen (B)
De NS-wandeltocht Wouwse Plantage volgt de befaamde GR 5, een langeafstandswandelpad van de Noordzee (Hoek van Holland) naar de Middellandse Zee (Nice), 2.000 km lang.
Vanaf het station Bergen op Zoom verlaten we het centrum en lopen door de buitenwijk Gageldonk over een groenstrook langs enkele vijvers.
Bij het het ziekenhuis verlaten we Bergen op Zoom en lopen het bosgebied binnen van de Lievensberg.
We wandelen hier over verschillende onverharde paden door de bossen, langs enkele heidevelden en komen over een bospad langs een golfbaan.
Dan bereiken we de Wouwse Plantage, zowel het bosgebied, landgoed als het nabij gelegen dorp dragen deze naam.
Na nog verschillende bospaden en lanen passeren we op afstand het grote herenhuis met monumentale boerderijen, het jachthuis en de boswachterswoning.
Bij het dorp Wouwse Plantage steken we De Zoom over en gaan dit kanaaltje ruim 3 kilometer volgen. De Zoom werd gegraven in de 14e eeuw en werd vooral gebruikt om het turf af te voeren naar Bergen op Zoom. Tevens diende het heldere water voor de laken en wolnijverheid.
Bij de Grensweg verlaten we De Zoom en lopen langs de Belgische grens en passeren even later grenspaal 241. Daarna steken we de grens over en lopen naar de spoorlijn en passeren de oude Quarantainestallen bij het station van Essen waar deze eerste etappe eindigt.

Station Bergen op Zoom
Wouwse Plantage
Herenhuis
De Zoom
Grenspaal 241


2e etappe: Essen (B) - Heide (B)
Vanaf het station van Essen lopen we over de spoorbaan en vlak daarna door het grote ijzeren hek van het oude landgoed Hemelrijk en passeren even later de Kiekenhoeve, een boerderij uit 1767 van de abdijhoeve Tongerlo.
Hier is ook het Karrenmuseum gevestigd met een verzameling oude landbouwvoertuigen en koetsen. Tevens is hier ook een bakhuis, smederij en wagenmakerij aanwezig.
Via de Nolsebaan verlaten we Essen en lopen door een bosgebied met verschillende huisjes.
We passeren daarna het moeras- en heidegebied De Nol en komen bij de Stappersven waar het natuurgebied de Kalmthoutse Heide begint.
De Kalmthoutse Heide maakt deel uit van het grensoverschrijdende Grenspark De Zoom-Kalmthoutse Heide.
Na de Nolse Duinen passeren we de Drielingsvennen, de Kambusduinen en de Keetheuvel. We lopen nu midden in het natuurgebied de Kalmthoutse Heide en passeren verschillende moerassen, vennen, heide en rietstroken.
Na de Vossenbergen en de Wilgenduinen komt de uitkijktoren van dit natuurgebied in zicht en even later passeren we het bezoekerscentrum De Vroente. Naast het bezoekerscentrum staat het Bijenteeltmuseum.
Na het informatiecentrum steken we, via verschillende zandwegen, de Withoutse Heide over en lopen naar het dorpje Heide en het station van dit dorpje. Bij het station staat een beeld van Suske en Wiske ter herinnering aan hun bedenker (Willy Vandersteen) die hier in Heide woonde en werkte. Het station is het eindpunt van deze 2-daagse wandeling.

Station Essen
Kiekenhoeve
Kalmthoutse Heide
Drielingsvennen
Suske & Wiske