Home LAW/Streekpaden Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

NS-wandeling - Savelsbos 23km.

GPS
Routebeschrijving

Vanaf het station van Maatsricht lopen we via een traverse over het spoor naar de achterzijde van het station.
Via de Meerssenerweg, Scharnierweg en Caldenborghlaan lopen we Maatricht uit en lopen via een onverharde veldweg tussen de weilanden en boomgaarden door richting Bemelen.
Na enige tijd zien we links verschillende mergelgroeven en wandelen we door de weilanden verder over het Pelgrimspad naar Bemelen.
Na Bemelen komen we langs de Mariagrot en lopen we verder over onverharde paden in een heuvelachtig landschap richting Cadier en Keer.
In Cadier en Keer passeren we het oude gemeentehuis ('t Keerhoes), een oude boerenhoeve uit 1715 en de kerk. Daarna dalen we af naar het Savelsbos via verschillende "holle wegen".
Het Savelsbos is een Natuurreservaat dat bestaat uit een soort van slingerbos van Cadier en Keer tot aan Eijsden met verschillende hellingen en diverse boomsoorten. We passeren enkele drinkpoelen voordat we Gronsveld bereiken.
Na Gronsveld volgt een pittige klim, passeren we een mergelgrot en komen op de top van de heuvel bij enkele boomgaarden waarna we via verschillende bospaden de Henkeput bereiken.
De Henkeput bestaat uit een trechtervormige kuil, die overgaat in een cilindrische schacht, die weer uitkomt in een koepelvormige ruimte met een vlakke bodem. De koepelvormige ruimte lijkt te zijn uitgegraven maar de oorsprong van deze put is nog steeds niet duidelijk.
Via verschillende bospaden dalen we af naar een asfaltweg, steken deze over en wandelen via een onverharde weg weer een stukje omhoog waarna we het Pelgrimspad verlaten en verder wandelen via het Krijtlandpad.
Daarna komt voor ons Eijsden in zicht. We steken even later de A2 over en via Mariadorp lopen we naar het station van Eijsden waar we de met de trein terug kunnen naar Maastricht het beginpunt van deze fraaie wandeling.

Station Maastricht
Mergelgroeve Bemelen
Mariagrot
't Keerhoes
Henkeput