Home LAW/Streekpaden Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

NS-wandeling - Mastbos 14km.

GPS
Routebeschrijving

Deze Mastbos wandeling is een NS-wandeling die begint en eindigt bij station Breda.
Vanaf het station in Breda lopen we richting de brug over de Mark en gaan we het voetpad volgen langs het water.
We zien links het Kasteel van Breda dat nu in gebruik is door de Nederlandse Defensie als opleidingscentrum.
Na de brug over de Mark zien we een tweetal torens de Granaat- en Duiventoren met het Spanjaardgat in het midden. Achter deze torens ligt het Kasteel van Breda dat dateert uit 1350.
Via de Haven wandelen we verder en na de Markendaalseweg komen we bij de Hirdesbrug uit 1905 en gaan we het pad langs het riviertje de Mark een tijdje volgen.
Bij de drukke Johan Willem Frisolaan steken we de Mark weer over en lopen richting het Mastbos dat ruim 500 jaar oud is en daarmee het oudste aangeplante naaldbos van Nederland.
We volgen nu verschillende paden door het Mastbos en steeds komen we onderweg kleine infopanelen en/of zoek foto's tegen over dit bos.
We passeren enkele waterpartijen en een grote aarden wal die de kogelvanger wordt genoemd. Achter deze wal lagen vroeger de schietbanen van het garnizoen van Breda.
Aan het einde van het bos lopen we naar de fietsbrug over de Mark en gaan dit riviertje via een onverhard pad volgen. De Mark is hier opgesplitst in de Boven en Beneden Mark.
Ter hoogste van Kasteel Bouvigne steken we beide rivierstromen over bij de witte boogbrug Vrijlandtbrug en lopen dan naar het oude villa dorp Ginneken.
Het oude raadhuis van Ginneken waar we langs lopen is gebouwd in 1792. Gevangenen werden opgesloten in de cellen onder de bordestrap.
Via de Ginnekenweg lopen we rechtdoor naar Breda. Voordat we het oude centrum inlopen passeren we de oude Chasse kazerne en het nieuwe Chasse theater.
In de oude binnenstad lopen we over de markt en langs de Onze Lieve Vrouwenkerk. Dan komen we langs het Kasteel van Breda en lopen door het park Valkenberg.
Na het Park Valkenberg komt het station van Breda weer in zicht waar we deze NS-wandeling begonnen.

Kasteel torens
Mark
Mastbos
Chasse kazerne
Onze Lieve Vrouwenkerk