Home LAW/Streekpaden Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

NS-wandeling - Heligenbergerbeek 17,5km.

GPS
Routebeschrijving

Deze Heiligenbergerbeek route is een NS-wandeling van Woudenberg naar station Amersfoort.
Vanaf de brug over het Valleikanaal lopen we noordwaarts langs de oever van dit kanaal en blijven dit Valleikanaal geruime tijd volgen. Onderweg passeren we enkele stuwen en hebben we wisselende uitzichten over de omliggende polders.
Even voorbij het punt waar de Heiligenbergerbeek in het kanaal uitstroomt, lopen we links de oude spoordijk op van het vroegere lijntje Amersfoort/Kesteren. Vandaag de dag is het spoor begroeid met planten en struiken en vormt een belangrijke ecologische verbindingszone voor flora en fauna.
Dan komen we bij de oevers van de Heiligenbergerbeek en gaan deze beek een stukje volgen en zien onderweg verschillende oude boerderijen.
Bij Den Treek verlaten we de beek en lopen naar het Landgoed Den Treek. Hier is de overgang van de Geldersche Vallei naar de Utrechtse Heuvelrug. Even later passeren we het oude landhuis Den Treek met zijn fraaie tuinen, duiventil en vijvers.
De route loopt nu verder door de bossen, afgewisseld met enkele heidevelden en via Oud Leusden komen we bij de buitenwijken van Amersfoort. We passeren de wijken Leusderkwartier en Dorrestein.
Dan komen we weer langs de oever van de Heiligenbergerbeek en gaan de beek weer een tijdje volgen tot we in het centrum van Amersfoort aan komen bij de Stadsring.
In het oude centrum van Amersfoort, dat in 1259 stadsrechten kreeg, lopen we langs fraaie oude huizen en straatjes. Daarna komt het station in zicht, het eintpunt van deze fraaie NS-wandeling.

Valleikanaal
Heiligenbergerbeek
Huize Den Treek
Amersfoort