Home LAW/Streekpaden Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

NS-wandeling - Elburg 14km.

GPS
Routebeschrijving

Deze Elburgroute is een NS-wandeling van station Nunspeet naar Elburg.
Vanaf het station van Nunspeet lopen we naar het Veluwetransferium. Bij het Informatiepaviljoen staat een 30 meter hoge uitkijktoren, die een fraai uitzicht op de omgeving geeft.
Daarna lopen we al snel de bossen in en komen in een heuvelachtig terrein met verschillende stuwwallen. We passeren een golfbaan en op enige afstand de Zandenplas.
Na enige tijd verlaten we de bossen en wandelen door houtwallen en langs weilanden naar het landgoed Klarenbeek. Vervolgens lopen we verder door het park van dit landgoed naar Doornspijk.
In Doornspijk lopen we langs de kerk naar de Kerkdijk. Deze Kerkdijk wordt later een grasdijk die we een tijdje gaan volgen. We passeren eerst een oud kerkpad, het Goorpad en later de Goorkolk. Dit is een waterplas die is overgebleven na een dijkdoorbraak in 1881.
Aan het eind van de grasdijk liggen de gereconstrueerde fundamenten van de St. Ludgeruskerk die in 1825, tijdens een springvloed, hier in de golven van de voormalige Zuiderzee verdween.
We lopen weer verder over een andere grasdijk en passeren de Goorbeek, een beek met kwelwater uit de Veluwe.
Aan het eind van de grasdijk lopen we, via het Bagijnendijkje, naar Elburg en komen bij de Goorpoortbrug. Hier lopen we de vestingswal op.
Een stukje verder, bij de oude Vischpoort, lopen we Elburg binnen. Door de Vischpoortstraat lopen we het fraaie kleine centrum door en komen, via de Jufferenstraat, op de Zwolscheweg bij de bushalte aan. Hier brengt de bus ons terug naar Nunspeet.

Veluwetransferium
Doornspijk
St. Ludgeruskerk
Vischpoort