Home LAW/Streekpaden Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

  Geertruidenberg: Stadswandeling 4/12km.

GPS
RouteInformatie

De stadswandeling door Geertruidenberg is een ANWB wandeling.
Deze stadwandeling loopt door de oude handelsplaats en garnizoenstad Geertruidenberg, de route loopt bijna geheel over verharde paden.
De route begint op de Markt in het centrum van Geertruidenberg bij het VVV kantoor waar volop parkeergelegenheid is. De gehele route wordt aangegeven met geel gekleurde stoeptegels of bordjes en is daardoor makkelijk te lopen. Bij het VVV kantoor is een beschrijving van deze route te verkrijgen met veel uitleg over de route, de panden en de geschiedenis.
Vanaf de Markt lopen we langs een aantal oude panden naar de Koestraat waar opnieuw oude panden staan en een paar fraaie oude trapgevels.
Langs een oude stadsweide, historische begraafplaatsen en een kleine uitkijktoren in het stadspark loopt de route naar het bastion, een verdedigingsstelsel uit de Middeleeuwen.
Wederom langs een aantal oude panden lopen we onder de poort door van het machtige Arsenaal, deze marktkazerne dateert uit 1826, verder langs de begraafplaats naar het Vissersbolwerk, het Galgenbolwerk en het Staatenbolwerk en lopend bovenop de oude verdedigingswallen zien we beneden het oude kruithuis liggen.
Via het Schippershuys, het Wachthuis en een fraai binnenhofje lopen we langs de oude Vishal, even verder langs de oude brouwerijen weer terug naar Markt met zijn statige St. Geertruidskerk.
Op de Markt staan nog een paar oude waterpompen alsmede de Joodse Synagoge en het voormalige Stadhuis waar we weer uitkomen bij het gebouw de Roos, het startpunt van deze historische wandeling.
Omdat de stadswandeling 4km is hebben wij onze route uitgebreidt naar 12km met een wandeling over de stadwallen en een uitstapje naar Raamsdonkveer met een wandeling langs het riviertje de Donge.

Markt
Arsenaal
Vishal
St. Geertruidskerk
Uitkijktoren Stadspark