Home LAW/Streekpaden Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

NS-wandeling - Mookerheide (2dg) 16 + 16km.

GPS
Routebeschrijving

Deze Mookerheide is een 2-daagse NS-wandeling van station Cuijk naar station Nijmegen Centraal.

1e etappe: Cuijk - Groesbeek 16km
De NS-wandeltocht Mookerheide loopt samen met delen van het Streekpad Nijmegen, het Maas-Niederrheinpad, het Pieterpad en het Grote Rivierenpad.
Vanaf het station Cuijk lopen we naar het centrum van deze gemeente en passeren de Sint-Martinuskerk.
Daarna komen we bij de Maasoever en lopen naar het pontje dat ons over de Maas brengt.
Aan de overzijde van de Maas lopen we naar Mook en steken een zijarm van de Maas over waarna we de bossen in lopen richting de Mookerheide.
Na enig klimwerk komen we bij het toegangshek van de Mookerheide en hebben een fraai uitzicht over de Maas en Cuijk. Hier staat ook een geologische tijdbalk.
We wandelen over de Mookerheide waarbij het pad wisselend omlaag en omhoog gaat, dit gebied is een uitloper van de Nijmeegse Stuwwal. Na een tijdje komen we in het Zevendal.
Na het Zevendal komen we aan de voet van de St. Jansberg. In dit gebied liggen verschillende bronnen en hier ligt ook de Bovenste Plasmolen, een watermolen uit 1725.
We lopen verder langs een smalle beek die hier gevoed wordt door verschillende bronnen en lopen even later omhoog de St. Jansberg op.
Het gebied kenmerkt zich door beboste hellingen en vele beekjes. Ook zijn er enkele moerasgebieden aan de voet van de Jansberg. De twee hoogste hellingen zijn de Kiekberg (77 meter) en de Sint-Maartensberg (66 meter).
Na een pittige klim hebben we een wijds uitzicht over het in Duitsland gelegen Reichwald en Groesbeek. Aan deze zijde van de St. Jansberg heeft ooit een gletsertong uit de Riss-Ijstijd gelegen.
Vanaf hier lopen we wisselend door de bossen of langs de bosrand met uitzichten over de omgeving en passeren we een aantal zwerfstenen.
Na geruime tijd komen we bij de eerste huizen van Groesbeek en lopen even later langs de Zuidmolen, een ronde beltmolen gebouwd in 1857.
Daarna lopen we naar het centrum van Groesbeek waar de eerste etappe van deze route eindigt.

Station Cuijk
Mookerheide
Bovenste Plasmolen
St. Jansberg
Molen Groesbeek


2e etappe: Groesbeek - Nijmegen 16km
Vanuit het centrum van Groesbeek lopen we naar de bij de vierdaagse van Nijmegen befaamde Zevenheuvelenweg.
We lopen een smal graspad op en passeren de plek waar vroeger een galg heeft gestaan.
Even later steken we de Zevenheuvelenweg over en lopen tussen de weilanden door omhoog en hebben fraaie uitzichten over de omgeving en zien rechts het bevrijdingsmuseum. Even later passeren we de Canadese begraafplaats.
Hierna volgen verschillende onverharde paden die wisselend op en neer gaan waarbij we dan weer door de bossen lopen en dan weer langs bosranden waarbij we steeds fraaie uitzichten hebben over de verschillende glooiende landschappen.
Dan komt de Duivelsberg in zicht, een heuvel en natuurreservaat aan de grens met Duitsland. De bijna 76 meter hoge heuvel is gelegen op een stuwwal ten oosten van Nijmegen, tussen Berg en Dal, Beek en de Nederlands-Duitse grens. Boven op de Duivelsberg staat een pannenkoekenrestaurant.
Door de bossen van de Duivelsberg lopen we verder en komen in het fraai gelegen Filosofendal waar een klein beekje doorheen stroomt.
Het pad dat nog steeds wisselend op en neer gaat loop verder langs verschillende bosranden en onderweg hebben we fraaie uitzichten over de Ooijpolder.
Na geruime tijd komen we bij de eerste huizen van Nijmegen en hebben we een mooi uitzicht over de Waal en de Waalbrug.
Nadat we een drukke verkeersweg zijn overgestoken lopen we het Valkhofpark binnen bij het Museum Valkhof. Ooit lag hier een Romeins legerkamp. Nu staan hier nog een oude burcht, de Nikolaaskapel, de Absis van de St. Maartenkapel op deze Valkenheuvel.
Via trappen dalen we af naar de onderliggende boulevard langs de Maas. Via verschillende kleine straatjes lopen we langs de statige Stevenskerk en komen bij het Kronenburgerpark.
We lopen door dit park en komen even later bij het centraal station van Nijmegen waar deze fraaie 2 daagse NS-wandeling eindigt.

Kerk Groesbeek
Glooiende heuvels
Waalbrug
Nijmegen
Kronenburgerpark