Home LAW/Streekpaden Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

NS-wandeling - Fort Roovere 18km.

GPS
Routebeschrijving

Deze Fort de Roovere NS-wandeling begint en eindigt bij het station Bergen op Zoom.
Aan de achterzijde van het station Bergen op Zoom lopen we via de Iepstraat naar de grote kerk op het Piusplein.
Bij een waterplas aan de Ericalaan lopen we langs deze waterplas verder naar een tweede waterplas en even later steken we de Roosenveltlaan over, lopen langs het ziekenhuis en daarna onder de drukke A4/A58 door.
Via een pad langs de bosrand wandelen we naar een Stayokay waarna we links even later de bossen inlopen van het landgoed Zoomland.
Na een aantal bospaden steken we de A58 weer over en even later een spoorbaan. Dan volgen weer een aantal bospaden, we passeren een zandverstuiving en komen na enige tijd bij de A4 die we even later oversteken.
Nadat we de A4 zijn overgestoken wandelen we langs de bosrand richting Fort de Roovere. Bij de eerste fortgracht gaat de route links maar wij adviseren om even rechtdoor te lopen en het Fort zelf te bezoeken omdat de officiele route NIET bij Fort de Roovere komt!!
Bij de 2e fortgracht gaan we via het Mozespad naar het fortterrein, we zien de fraaie uitkijktoren en op het terrein is het bezoekerscentrum en een eetcafe.
We keren terug naar het pad en lopen via verschillende bospaden verder. We passeren nu verschillende verdediginglinies en even later passeren we het voormalige Fort Pinssen dat dateert uit 1628, dit fort behoorde net als Fort de Roovere tot de West-Brabantse Waterlinie.
Na de Prins Mauritsweg steken we de randweg over en lopen langs de eerste huizen van Bergen op Zoom. We komen bij een grote waterplas en gaan het pad langs de oever van deze plas geruime tijd volgen.
Via de Melanendreef en de Griekenlandstraat verlaten we de waterplas en lopen een klein bosgebiedje binnen met een fraaie beukenlaan en komen even later in het Oscar van Hemelpark.
Na verschillende straten bereiken we de eerste poort van het fraaie Markiezenhof, het voormalige woonpaleis van de heren en markiezen van Bergen op Zoom.
Nadat we door de derde poort zijn gelopen wandelen we verder en komen op de Grote Markt met de nodige terrassen en vele statige herenhuizen. Na de Grote Markt wandelen we richting het station van Bergen op Zoom waar we weer terug zijn bij het beginpunt.

Station
Zandverstuiving
Mozespad
Uitkijktoren
Grote Markt

Bergen op Zoom: Kraaijenbergroute 9 km.

GPS
Routeinformatie

De Kraaijenbergroute is een wandeling van de Stichting Brabants Landschap die door het heuvelachtige natuurgebied van de Brabantse Wal loopt, de route gaat grotendeels over onverharde paden door bos en weilanden, eventueel kan men een kleine wandeling maken van 1,5 km. Beide route's starten op de parkeerplaats bij het bezoekerscentrum De Kraaijenberg waar volop parkeerruimte is, hier staat een informatiebord over deze route en het natuurgebied de Brabantse Wal, de gehele route wordt aangegeven door gele paaltjes is daardoor makkelijk te lopen.
Vanaf de parkeerplaats kan men eventueel ook een bezoek brengen aan een vogelobservatiehut gelegen aan het Markiezaat, een groot binnen meer van de Oosterschelde.
Bij het bezoekerscentrum staat een grote uitzichttoren, vanuit de top heeft men een schitterend uitzicht over de omgeving en het eerder genoemde Markiezaat.
Over een heuvelachtig terrein, langs bomen, lopen we door weilanden in de richting van de bossen van het landgoed De Mattembergh, hier lopen we naar rechts naar het dal van het kleine riviertje de Blaffert en vervolgens naar de bossen van het landgoed Lindonk.
Na een rondje over dit landgoed loopt de route weer terug door het dal van de Blaffert naar het landgoed De Mattembergh, door de statige bossen van dit landgoed loopt de wandeling weer terug naar de Vossenweg en vervolgens via de Fianestraat weer terug naar het beginpunt van deze wandeling.

Uitzichttoren
Brabantse Wal
Blaffertdal
Markiezaat


NS-wandeling - Wouwse Plantage (2dg) 19 + 14km.

GPS
Routebeschrijving

Deze Wouwse Plantage is een 2-daagse NS-wandeling van station Bergen op Zoom naar station Heide (B).
Een grensoverschrijdende tweedaagse route, dus vergeet je paspoort niet!

1e etappe: Bergen op Zoom - Essen (B)
De NS-wandeltocht Wouwse Plantage volgt de befaamde GR 5, een langeafstandswandelpad van de Noordzee (Hoek van Holland) naar de Middellandse Zee (Nice), 2.000 km lang.
Vanaf het station Bergen op Zoom verlaten we het centrum en lopen door de buitenwijk Gageldonk over een groenstrook langs enkele vijvers.
Bij het het ziekenhuis verlaten we Bergen op Zoom en lopen het bosgebied binnen van de Lievensberg.
We wandelen hier over verschillende onverharde paden door de bossen, langs enkele heidevelden en komen over een bospad langs een golfbaan.
Dan bereiken we de Wouwse Plantage, zowel het bosgebied, landgoed als het nabij gelegen dorp dragen deze naam.
Na nog verschillende bospaden en lanen passeren we op afstand het grote herenhuis met monumentale boerderijen, het jachthuis en de boswachterswoning.
Bij het dorp Wouwse Plantage steken we De Zoom over en gaan dit kanaaltje ruim 3 kilometer volgen. De Zoom werd gegraven in de 14e eeuw en werd vooral gebruikt om het turf af te voeren naar Bergen op Zoom. Tevens diende het heldere water voor de laken en wolnijverheid.
Bij de Grensweg verlaten we De Zoom en lopen langs de Belgische grens en passeren even later grenspaal 241. Daarna steken we de grens over en lopen naar de spoorlijn en passeren de oude Quarantainestallen bij het station van Essen waar deze eerste etappe eindigt.

Station Bergen op Zoom
Wouwse Plantage
Herenhuis
De Zoom
Grenspaal 241


2e etappe: Essen (B) - Heide (B)
Vanaf het station van Essen lopen we over de spoorbaan en vlak daarna door het grote ijzeren hek van het oude landgoed Hemelrijk en passeren even later de Kiekenhoeve, een boerderij uit 1767 van de abdijhoeve Tongerlo.
Hier is ook het Karrenmuseum gevestigd met een verzameling oude landbouwvoertuigen en koetsen. Tevens is hier ook een bakhuis, smederij en wagenmakerij aanwezig.
Via de Nolsebaan verlaten we Essen en lopen door een bosgebied met verschillende huisjes.
We passeren daarna het moeras- en heidegebied De Nol en komen bij de Stappersven waar het natuurgebied de Kalmthoutse Heide begint.
De Kalmthoutse Heide maakt deel uit van het grensoverschrijdende Grenspark De Zoom-Kalmthoutse Heide.
Na de Nolse Duinen passeren we de Drielingsvennen, de Kambusduinen en de Keetheuvel. We lopen nu midden in het natuurgebied de Kalmthoutse Heide en passeren verschillende moerassen, vennen, heide en rietstroken.
Na de Vossenbergen en de Wilgenduinen komt de uitkijktoren van dit natuurgebied in zicht en even later passeren we het bezoekerscentrum De Vroente. Naast het bezoekerscentrum staat het Bijenteeltmuseum.
Na het informatiecentrum steken we, via verschillende zandwegen, de Withoutse Heide over en lopen naar het dorpje Heide en het station van dit dorpje. Bij het station staat een beeld van Suske en Wiske ter herinnering aan hun bedenker (Willy Vandersteen) die hier in Heide woonde en werkte. Het station is het eindpunt van deze 2-daagse wandeling.

Station Essen
Kiekenhoeve
Kalmthoutse Heide
Drielingsvennen
Suske & Wiske