Home LAW/Streekpaden Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Valkenburg: 4 Natuurparken 14km.

GPS
Routebeschrijving

Deze wandeling voert ons door de 4 natuurparken rondom Valkenburg, Ravensbos, Ingendael, Bergseheide en het Polferbos.
Vanaf het station van Valkenburg, steken we het spoor over en lopen via de Kloosterweg al snel de bossen in en klimmen via een lang bospad omhoog naar een boven gelegen plateau.
Boven aangekomen passeren we de Hoeve Heihof en even daarna de drukke A79, waarna we bij een Mariakapel langs de weg uitkomen.
Dan lopen we via een veldweg naar de bossen van het Ravensbos en passeren een tweetal bosvijvers. De route loopt verder door en langs de bossen en naast ons verschijnt het beekje de Strabeek, die we even gaan volgen.
En dan komt Nederlands enige dalbrug inzicht en lopen we onder de A79 door richting Houthem. We lopen nog even langs de spoorbaan en wandelen dan Houthem binnen en naar het Chateau St. Gerlach, het oude klooster, dat nu een hotel is.
Vanaf nu lopen we het natuurpark Ingedael binnen, eerst over enkele lange graspaden en dan naar het riviertje de Geul, die we via het Ingendaelerbroske oversteken, waarna we langs de oever van de Geul deze wandeling vervolgen.
We passeren Chalet Tivoli en de Gasterij Koningswinkelhof en lopen een typisch holle weg in, die we heuvelopwaarts gaan volgen tot boven aan de Cauberg. Boven aan de Cauberg lopen we door het bungalowpark Kasteeldomein De Cauberg en verlaten dit park aan de achterzijde.
Nu lopen we een klein bosgebied binnen en dalen af naar Valkenburg. Onderweg hebben we fraaie uitzichten op de kasteelruine van Valkenburg en even later lopen we langs het kasteel, Valkenburg binnen en via het voetgangersgebied lopen we terug naar het station van deze plaats.

Station Valkenburg
Mariakapel
Ravensbos
Chateau St. Gerlach
Kasteelruine Valkenburg