Home LAW/Streekpaden Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Zutphen: NS-wandeling - IJsselvallei (2dg) 19 + 15km.

GPS
Routebeschrijving

1e etappe: NS-wandeling IJsselvallei 19 km.

De eerste dag loopt de route van Zutphen naar de IJssel bij Deventer, echter het station ligt nog iets verder (19km).
De eerste dag loopt de route van Zutphen naar de IJssel bij Deventer, echter het station ligt nog iets verder (19km).
Vanaf het station van Zutphen lopen we een stukje zuidwaarts en steken bij de oude IJsselbrug, de IJssel over.
Op de andere oever lopen we direct weer noordwaarts en komen uit op de IJsseldijk, waar we een fraai uitzicht hebben op de IJsselbrug en Zutphen.
Bij het Geldershoofd komen we bij de Rammelwaard, een brede uiterwaard in de binnenbocht van de IJssel. Hier gaan we via een voetpad over de IJsseldijk een tijdje de IJssel volgen.
We passeren enkele boerderijen en voorbij het gemaal lopen we rechts de uiterwaard in richting de IJsseloever en komen bij de ruine van het Kasteel Nijenbeek. Van dit kasteel staat alleen de toren nog overeind.
Via paden over het landgoed De Poll, lopen we over een grasdijk weer langs de oevers van de IJssel. We passeren wederom enkele boerderijen en blijven over grasdijken de IJssel volgen.
Bij het museumcafé De Kribbe, wandelen we verder naar Deventer en even later wederom via een grasdijk, komen we uit bij de Bolwerksmolen, een achtkantige windhoutzaagmolen uit 1863.
Bij het viaduct van de weg naar Deventer, kan men kiezen of we via de brug de IJssel oversteken of dat we het pontje nemen dat even verderop ligt.
Hier stopt de wandeling van de eerste dag op de kade van Deventer. Het station ligt nog bijna 2 kilometer verder. In Deventer zijn verschillende overnachtings mogenlijkheden.

Station Zutphen
Kasteel Nijenbeek
IJssel
Deventer


2e etappe: NS-wandeling IJsselvallei 15 km.

Op deze tweede dag loopt de route verder noordwaarts naar het station van Olst.
Vanaf het station van Deventer, lopen we naar de kade langs een mistige IJssel en wandelen noordwaarts langs de IJssel.
Na de spoorbrug lopen we de uiterwaard in en blijven langs de IJssel lopen tot het zandgat, lopen dan nog even terug naar de IJsseldijk en na de jachthaven lopen we opnieuw door de uiterwaarden naar de oevers van de IJssel en blijven dit pad enige tijd volgen.
Na 2 kilometer verlaten we de IJssel en lopen naar een bosgebied. Vanaf hier blijven de bossen afgewisseld met open akkerlanden voorlopig het beeld bepalen. We passeren regelmatig oude en statige boerderijen en komen bij de havezate De Haere.
Dit statige landhuis ligt in een prachtige parkachtige tuin en even later passeren we een oude ruinetoren uit 1870. Op dit landgoed ligt ook de Bunkerroute, een wandeling langs verschillende overblijfselen van de IJssellinie.
Even later steken we de spoorlijn over en lopen naar het landgoed Hoenlo, waar we langs het toegangshek en oprijlaan komen van het Kasteel Hoenlo.
Wederom passeren we de spoorlijn Deventer - Zwolle en daarna lopen we via een grote bocht naar Olst en het station waar deze 2-daagse route eindigt.

IJsselbrug
Ruinetoren De Haere
IJssellinie
Olst