Home LAW/Streekpaden Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Montferlandse Toppenroute 43km.

GPS
Informatie

De Montferlandse Toppenwandelroute is een wandeling van 43 kilometer lang.
Deze route loopt over 18 toppen en grotendeels door het Bergherbosch en de bossen rondom de Elterberg. De route is grensoverschrijdend en in 2 wandelrichtingen gemarkeerd met geel/blauwe borden.
Onderweg op de 18 toppen staan bordjes met daar op een QR-code. Via de QR-code krijgt men uitgebreid informatie over de top en de omgeving.


1e etappe Montferlandse Toppenroute: 's-Heerenberg - Beek 17km.
Vanaf het plein in het centrum van 's-Heerenberg, waar een informatiebord staat van deze route lopen we de Molenstraat in.
Daarna lopen we via de Zeddamseweg de bossen is van het Bergherbosch naar de eerst top, de Mengelenberg (49m). Op de Mengelenberg zijn veel gaten te zien van granaatinslagen uit de 2e wereldoorlog.
Nadat we de Drieheuvelenweg zijn overgestoken lopen we naar de Galgenberg (62m). Op deze berg stond vroeger een wipgalg en vermoedelijk ook een brandstapel.
Na een kleine afdaling lopen we naar de top Montferland (67m). Op deze top stond vroeger een Motte, nu ligt het Landgoed Hotel Montferland op de top.
Dan dalen we af naar de gemeente Zeddam en lopen vlak voor Zeddam naar de Paosbult Zeddam (37m). Op deze plek vinden we ook een oorlogmonument. De Paosbult Zeddam gaat hier gelijk over in de Möllebult die zijn naam dankt aan de Torenmolen uit 1450. Waarschijnlijk de oudste molen van West-Europa.
Na verschillende bospaden lopen we weer omhoog naar de top van de Groot Beekermark (86m). Deze top heeft als bijnaam de Groate Kloot. We lopen verder omhoog en komen al snel bij de Hettenheuvel (92m). Dit is de hoogste top van het Montferland. Op de top ligt een steen van de Rijks Driehoeksmeting en een paar kleine Koch-bunkers uit de 2e wereldoorlog.
Al vrij snel komen we nu bij de volgende top, de Kale Jacob (80m). De naam is ontstaan door het prachtige uitkijkpunt op de top. In de verte zien we de Veluwezoom en de Posbank.
Na verschillende bospaden lopen we naar de Keurvorstenheuvel (71m). Over de naamgeving is niet veel bekend maar heeft vermoedelijk te maken met de vroegere eigenaar een Duitse Keurvorst.
Nadat we de Oude Beekseweg zijn overgestoken lopen we naar de Rijsberg (70m). De volksmond zegt dat hier vroeger een Brandstapel heeft gestaan. Rijs is een oud woord voor Takkenbos. Vlak hierna ligt de top Wolkenland (78m). Wolkenland is de naam van de vlakbij gelegen jeugdherberg. Het oorspronkelijke Wolkenland was een villa uit 1919 maar deze is later afgebrand.
Na de Wolkenland dalen we af richting de gemeente Beek en komen we bij het Natuurmonumenten Informatiecentrum 't Peeske.
In Beek hebben wij een overnachting gepland zodat we de volgende dag verder kunnen lopen.

's-Heerenberg
Mengelenberg
top Montferland
Torenmolen
Kale Jacob


2e etappe Montferlandse Toppenroute: Beek - 's-Heerenberg 16km. Na onze overnachting in Beek, lopen we bij het Natuurmonumenten Informatiecentrum 't Peeske weer de bossen in en vervolgen we onze weg over de Montferlandse Toppenroute.
Na enkele bospaden bereiken we de Peeskesbult (69m). De top ligt vlakbij de uitspanning 't Peeske bij een bergachtig meertje dat gevoed wordt door water hogerop uit de heuvels..
Na verschillende bospaden komen we bij de Hulzenberg (85m). Boven op de top van de Hulzenberg staat een 26 meter hoge uitkijktoren (104 treden) met fraaie uitzichten op de omgeving zoals de plaatsen Kleef, Zutphen en Nijmegen.
Vrij kort na de Hulzenberg komen we bij de top van de Hoge Heide (54m). De top bestaat uit een open heide gebied omringd door bossen met een uitzicht op de kerktoren van Hoch-Elten.
Dan steken we de drukkte A3 over en lopen we over de weg richting Elten, ondertussen zijn we ook op Duits grondgebied gekomen. Vlak voor Elten komen we over de Mölenbult Elten (32m). Hier staat de Gerritzens möhl die gebouwd werd in 1846.
Nadat we zijn afgedaald naar Elten en door het centrum zijn gelopen klimmen we weer omhoog naar de Eltenberg (81m). De top wordt ook wel Hoch-Elten genoemd. Hier staat de kerk van de Heilige Sint Vitus en de Drususbrunnen, een 57 meter diepe waterput die in 980 werd gegraven.
Na verschillende bospaden steken we de A3 weer over en lopen verder richting Stokkum. Vlak voor Stokkum liggen links en rechts de Paosbult Stokkum (28m) en de Slangenbult (28m). Beide heuvels zijn zandduinen die na afgraving een stuk lager zijn geworden.
Na Stokkum komt links een molen in zicht die op de top staat van de Möllenbult Stokkum (26m). Op de top staat de molen Düffels Möhl uit 1861, bij de molen heeft men een prachtig uitzicht over Stokkum en de heuvels van het Montferland. De top heeft de bijnaam Die Windslagh omdat de wind hier vrij spel heeft.
Na de molen lopen we naar het bosgebied De Plantage en lopen we even later langs de tuinen van het kasteel Huis Bergh. Dan komt het kasteel Huis Bergh zelf in zicht en wandelen we over een soort van dijk rond het kasteel met fraaie uitzichten op het kasteel dat verschillende keren is verwoest en weer opgebouwd. Kasteel Huis Bergh is de grootste waterburcht in Nederland.
Na het kasteel lopen we 's-Heerenberg weer binnen bij het beginpunt van deze fraaie heuvelachtige wandeling.

Hulzenberg
Elten
Drususbrunnen
Möllenbult Stokkum
Kasteel Huis Bergh