Almere: Circelbos & Landgoed De Kemphaan 14km. |
Deze route begint op de parkeerplaats bij het Buitencentrum Almeerderhout (Kemphaanlaan 4).
Vanaf de parkeerplaats lopen we richting de drukke N305, via een tunneltje wandelen we onder deze weg door en lopen het bosgebied
binnen van het Waterlandse Bos.
We volgen hier verschillende bospaden en steken daarna de Waterlandse Tocht over waarna we een pad langs een akker gaan volgen.
Via enkele vlonderpaden lopen we naar een paar kleine eilandjes en wandelen daarna verder langs een beek richting het Circelbos.
Als we de Gooimeerbeek oversteken lopen we het Cirkelbos binnen en komen al snel langs een Labyrint. Met 368 Haagbeuken is hier
een cirkelvormig Labyrint uitgezet.
Als we verder wandelen zien we dat verschillende paden circelvormig zijn. Met deze ronde beukenlanen in het Circelbos zijn een
zevental boskunstwerken gemaakt.
We steken de Meesweg over en lopen een ander deel van het Cirkelbos binnen en volgen geruime tijd een pad langs de Gooimeerbeek.
Onderweg zien we verschillende soorten bomen en passeren we de dikste populier van Almere.
Enige tijd later steken we de Meesweg weer over en komen bij de cirkelvormige berg Almere Boven. Deze kunstmatige berg is 30 meter hoog
en via een cirkelpad kan je naar de top lopen voor een fraaie uitzicht.
Als we verder wandelen lopen we weer langs een cirkel van beukenbomen en steken daarna de drukke N305 over.
Al snel wandelen we verder langs het water van de Hoge Vaart en zien we links een bergachtig MTB parcour. Dan volgen we het vierbruggen
pad en steken we inderdaad een 4-tal bruggen over.
Via het Kemphaanpad wandelen we naar het Landgoed De Kemphaan en passeren we verschillende tuinen en bosjes. Op het landgoed ligt ook
een kinderboerderij en een landwinkel. Voor de kinderen zijn er verschillende klim-, wiebel-, en speeltoestellen.
Even later passeren we een klimbos en na een waterpontje komen we terug bij het beginpunt van deze wandeling.
Almere: NS wandeling Oostvaardersplassen 18km. |
Vanaf het station Almere Centrum lopen we naar een wetering en gaan het pad langs dit water een stuk volgen.
Aangekomen bij het Schipbeekpad steken we deze wetering over en lopen over een pad langs de Leeghwaterplas. Via een aantal bruggetjes wandelen we over een tweetal eilandjes.
Over het Leeghwaterpad komen we bij de Hoge Vaart, welk water we een tijd gaan volgen. Buiten de bebouwde kom van Almere lopen we over het Trekvogelpad verder en passeren we de Noordenplassen.
Even later kunnen we een uitstapje maken naar een vogelkijkhut bij de Lepelaarplassen. Na geruime tijd komen we bij de Sluis in de Oostvaardersdijk en passeren het gemaal De Blocq van Kuffeler.
Daarna lopen we het Wilgenbos binnen en via graspaden lopen we om de Wilgenplas verder dit bos is. Na enige tijd komen we bij de Grote Vaartweg en volgen de weg terug naar de Oostvaardersdijk die we een stukje oplopen tot het Wout Wagtmanspad.
Hier lopen we naar beneden en lopen verder door een bosachtig gebied naar het Jac. P. Thijssenpad. Hier zien we voor ons het uitgestrekte gebied van het natuurreservaat De Oostvaardersplassen.
Vanaf nu blijven we geruime tijd het pad langs dit gebied volgen. Onderweg hebben we regelmatig verre uitzichten over dit gebied en passeren we een verhoogde uitkijkplaats en na enige tijd komen we bij het Natuurbelevingscentrum De Oostvaarder.
Hierna lopen we door een gebied vol met struiken en steken de buitenring (N702) over en lopen door het Oostrandpark naar Koopvaardersbrug. Via een brede groenstrook lopen we naar het station Almere Oostvaarders waarna we de trein terug nemen naar Almere Centrum.
Almere: Diverse wandelingen Almerderhout/Kemphaan. |
Een nieuw land met een uitgebreid bosgebied op de oude zeebodem en honderden geheime en verrassende plekjes.
Het is een aanéngesloten loofbos met open bosweiden, weiland en grasland. Met poelen, open water met riet en tegelijk een oerwoud met roofvogels zoals de havik en de buizerd. Tevens is het een plaats waar reeën zich verschuilen in de weelderige begroeiing. De sloten, vaarten en poelen zijn het podium voor zomerse kwaakconcerten van padden en kikkers. Het Almeerderhout is ook bij uitstek een recreatiebos, de natuur van de toekomst waar men nu al volop van kan genieten.
Het Almeerderhout geeft zijn geheimen pas prijs als u er middenin loopt, pas dan vergeet u direct dat dit Flevoland is. De ruisende populieren, het ritselende struikgewas, de open bosweiden met soms grazende reeén en vergezichten over boerenakkers met hier en daar een dijk waarachter de watervogels door het riet scharrelen.
Door de rijke kleigrond groeien de bomen hier veel sneller en worden ze hoger dan op de arme zandgronden zoals op de Veluwe. Daardoor lijkt het bos veel ouder dan het is. Bomen van amper twintig jaar ogen alsof ze veel ouder zijn. Over tientallen jaren zullen de eiken en beuken in de polderbossen zijn uitgegroeid tot majestueuze woudreuzen.
Er staan in het Almeerderhout vrijwel alleen maar loofbomen en dat ziet u niet snel in Nederland. Een andere charme is de ongekende ondergroei van het bos; de wildernis onder de bomen. Lianen van kamperfoelie en wilde clematis maken het oerwoudgevoel compleet. Vooral in april is de bloei van de wilde kers op zich al een wandeling waard.
Staatsbosbeheer, die het gebied beheerd, heeft een ruime parkeergelegenheid aangelegd en met daarbij een horecavoorziening, landschapswinkel en kinderboerderij. Dit alles in overeenstemming met de omgeving. Een deel van dit terrein wordt beheerd door de stichting Aap die hier een opvangcentrum heeft voor verschillende apen, die hier leven op de verschillende apeneilanden. Deze apeneilanden zijn regelmatig te bezoeken.
In dit gebied zijn verschillende wandelingen uitgezet, zowel voor jong als oud, en ook een speciaal rolstoelpad. Tevens vindt u op dit terrein een speciaal kijk- en luisterpad.